Hvordan starte firma og egen bedrift

Mange går med en drøm om å starte egen bedrift. Her er en oppstartsguide for deg som vil starte firma på egenhånd.

firma bedrift

Start en bedrift fra kjøkkenbenken. Det er lett å etablere eget firma og inntektene blir ofte betydelig høyere enn for vanlig ansatte.

18. mai 2024 av 🫰 TJENE PENGER / Starte egen bedrift

Start en mini-bedrift på internett på under 1 uke!

Hvis du synes det å starte en fullverdig bedrift (starte et aksjeselskap, få investorer, kjøpe inn varer, og så videre...) virker slitsomt eller vanskelig, så kan du ta en snarvei:

Start en mini-bedrift! Prøv deg som bedriftseier, gjør en test, gjør noe enkelt, som du kan tjene penger på, men som ikke krever all planleggingen.

Her er noen forslag til hva du kan prøve å tjene penger på, som kan gjøres på deltid, som en hobby, eller bare som et morsomt lite forsøk:

Dette er bare noen tips til hva du kan gjøre for å tjene penger akkurat nå.

Det er en kjent sak at det er lettere å tjene penger dersom du allerede har litt penger til å begynne med. Hvis dette gjelder for deg, altså at du har noe egenkapital, finnes det enda flere muligheter:

Hvordan og hvorfor starte en bedrift

Den vanligste måten å tjene mye penger i dag (eller å "bli rik" om du vil) er å starte en egen bedrift.

Bli egen sjef og styre arbeidsdagen selv. Etablere eget firma, og bli gründer.

Selv om det finnes mange grunner til å søke gründertilværelsen, finnes det minst like mange grunner til å ikke gjøre det. 4 av 5 som starter egen bedrift vil gå konkurs eller slette bedriften i løpet av de 5 første årene.

Dette er basert på statistikk innen norsk næringsliv. Det er mange gode grunner til å starte noe eget, men ofte blir man skremt av sikkerheten som finnes i en ordinær stilling som arbeidstaker.

Skal starte bedrift, eller skal ikke...

Det finnes nok mange grunner til at folk ikke starter firma, selv om de kanskje har et ønske om å eie en egen bedrift. Mange liker ikke tanken på å forlate en trygg jobb.

Spørsmålet er om hva man verdsetter høyest: Skaperglede, kreativitet og muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag, bidra med å endre markedet og å skape arbeidsplasser, eller om man heller vil finne trygghet i en vanlig jobb. Valget er vanskelig.

Å satse på egne drømmer krever ofte at man forlater de trygge rammene, og resultatet kan bli at man oppnår alt man har drømt om, eller at man mislykkes.

Entreprenør og gründer: Ikke et liv for late mennesker

Livet som entreprenør krever at man jobber hardt i perioder. 60 timers arbeidsuke eller mer kan forventes i mange tilfeller. De første årene er ikke særlig glamorøse. Kan du leve noen år som fattigmann, dypt nedgravd i gjeld og med lån så store at de vekker deg midt på natten?

Personlig økonomisk risiko er også en vesentlig faktor til at mange velger å ikke starte egen bedrift. Lange arbeidsdager, ikke glem det. Gründere lever ikke et glamorøst liv, det skjer først når skaperverket står ferdig og pengene strømmer inn.

Jobbe hardt i noen år først, deretter kommer belønningen.

Å være entreprenør og starte eget firma kan på mange måter sees på som å komprimere hele det aktive yrkeslivet ned til noen få år. Et vanlig yrkesaktivt liv kan vare i 50 år eller mer. En vellykket gründer kan stable en superbedrift på bena etter, la oss si, 3-6 år.

Deretter kan andre ta seg av den daglige driften, og man kan selge seg ut eller fobli i kulissene. Håve inn penger på andres arbeid.

Ja hvorfor ikke, du har jo skapt arbeidsplassen og tatt risikoen, nå kan du hente belønningen. Ta ut utbytte på noen millioner i året, eller selg hele bedriften og pensjoner deg for godt. Eller du kan bli en seriegründer og fortsette nye veier, dersom du har skapergleden i deg og virkelig liker å starte nye bedrifter.

Ting kommer sjelden gratis her i verden, men den som jobber hardt for noe vil ofte få sin belønning.

Forretningsideer og tips til å starte egen bedrift

På dette nettstedet finnes mange ideer du kan bruke når du skal staret egen bedrift. Gå til velkomstsiden så finner du mange tips til hvordan du kan tjene penger ved å starte en egen bedrift.